Шоколадні цукерки з авторським малюнком медсестри

«Він має блистіти й легко ламатися. В жодному разі не гнутися, інакше – це неправильно зварений шоколад», – каже медсестра-анестезистка університетської лікарні Світлана Грекул.

Понад пів року Світлана вдома виготовляє шоколадні цукерки.

Світлана ГРЕКУЛ

«Цією справою хотіла зайнятися давно, але ніяк не наважувалася. Крім медичної освіти, маю ще диплом кухаря, тож знаюся на цій справі. Навіть рецепт цукерок розробила, але все було ніколи. Аж раптом побачила у соцмережі авторський шоколад своєї підписниці. Її роботи мене вразили – не просто плитки шоколаду, а справжні шедеври. Кожна виглядала, мов смачна листівка. Крім цікавого дизайну в різній кольоровій гамі, майстриня оздоблювала шоколад суцвіттями. Уявляєте? Після такого я вирішила спробувати й собі», – розповідає Світлана.

Медсестра запевняє, що зробити шоколадні цукерки непросто, і не в усіх з першого разу виходить. Необхідно суворо дотримуватися рецепту та особливо – правильної температури. Коли на вулиці – спека, їй доводилося чекати ночі, аби взятися до роботи.

«Якщо висока температура, то шоколадна маса швидко кристалізується й нічого не вийде», – пояснює.

Світлана купує бельгійську шоколадну сировину у спеціальних капсулах. Їх розтоплює та темперує (це спеціальна температурна обробка шоколаду, аби він був звичної для нас структури та вигляду – авт.). Потім виливає в розмаїті форми та додає різні смаки.

«Купую лише якісну сировину, без хімічних домішок, тому мій шоколад дещо відрізняється від магазинного. Його називають елітним. Але щоб у цьому переконатися, треба скуштувати», – мовить.

Цукерки Світлана виготовляє з білого, молочного та чорного шоколаду. Аби вони виходили незвичними й цікавих кольорів, до білого шоколаду додає сублімовану пудру. Тоді вони можуть бути трішки зеленими й навіть блакитними.

– Це сублімована пудра, висушена молекулярним способом. Вона натуральна, не містить хімічних барвників і не викликає алергії. Наприклад, пудра зі шпинату, якщо її додати в цукерки, то вони будуть зеленкуватого кольору, – зазначає Світлана Грекул.

Аби шоколад мав цікавий присмак, Світлана додає кеш’ю, мигдаль, фундук. Також робить начинки з апельсиновим і м’ятним конфітюром. Хоче спробувати ще з червоним перцем, кавою та базиліком.

«У мене медичний почерк, мені найважче каліграфічно писати шоколадом по шоколаді. Але дуже стараюся, замовники кажуть, що непогано виходить. Утім, важливий сам напис-побажання, який адресований людині», – каже майстриня.

Шоколад Світлана Грекул пакує у спеціальні пачки. Зазвичай міксує кілька різновидів цукерок, мовить, що людям так більше подобається.

«Найкращий комплімент для мене, коли людина, яка відкриває пачку й куштує перший цукерок, у захопленні. Буває телефонують і просять зробити ще кілька пачок. Про запас шоколаду ніколи не варю, вважаю, що цукерки мають бути лише свіжі, тоді вони смачніші», – підсумовує Світлана Грекул.

Мар’яна СУСІДКО